La fel ca si aerul, apa este un element vital pentru sanatatea oamenilor, a plantelor si a animalelor. Oamenii se simt obositi atunci cand nivelul de apa din organism scade cu 2%, iar in momentul in care acesta a scazut cu 9% apar probleme grave de sanatate. Cu toate acestea, in jurul nostru se vorbeste din ce in ce mai des de calitatea apei potabile. Apa de la robinet, desi este tratata poate colecta o serie de bacterii din conductele vechi ale oraselor, apa de la fantana trebuie filtrata, iar cea pe care o cumparam din magazin imprumuta o serie de substante toxice din compozitia pet-urilor. Atunci ajungem sa ne intrebam: cum obtinem o apa care nu contine bacterii sau compusi toxici, dar care isi pastreaza proprietatile benefice organismului?
Purificarea prin fierbere Pentru a distruge microorganismele prezente in apa, apa trebuie sa fiarba cel putin 1 minut si maxim 10 minute. Departamentul de Sanatate de Stat de la Washington recomanda fierberea apei sustinand ca este una dintre cele mai eficiente modalitati de purificare a apei. Fierberea corecta a apei se realizeaza in 4 pasi simpli:
1. Umple o oala cu apa. Daca apa prezinta impuritati vizibile (particule de nisip, frunze etc.) este recomandat ca aceasta sa fie filtrata fie printr-un tifon, fie printr-un filtru pentru cafea inainte de a umple oana cu apa. 2. Pune capacul pe oala. 3. Da drumul la foc mare si fierbe apa timp de cateva minute. 4. Apa trebuie sa se raceasca la temperatura camerei inainte de a putea fi consumata.
Purificarea apei cu coji de banane Cojile de banane sunt bogate in compusi organizi care au capacitatea nu numai de a retine metalele grele (mercurul, cuprul), dar si de a distruge microorganismele din apa. O coaja pe banana este suficienta pentru a purifica 5 litri de apa. Ce trebuie sa faci? 1. Spala foarte bine banana inainte de a-i folosi coaja. 2. Umple un recipient cu apa si introdu coaja de banana. 3. Lasa coaja de banana sa actioneze 12 ore, la loc racoros. 4. Scoate coaja de banana si bucura-te de gustul delicios al apei.
Purificarea apei cu argint Aceasta metoda este utilizata inca din Evul Mediu. In timp ce populatia saraca era afectata de diverse epidemii, aristocratii erau feriti de acestea prin simplul fapt ca beau apa din recipiente de argint si mancau cu tacamuri de argint. Studiile arata ca argintul are capacitatea de a distruge mai mult de 650 de microorganisme, bacterii sau paraziti.
De retinut este faptul ca aceste metode elimina o buna parte din microorganismele din apa, insa nu pe toate. Pentru eliminarea in totalitate a bacteriilor, parazitilor si virusurilor din apa este recomandata utilizarea unui filtru de apa performant.