Nitratii din apa sunt periculosi din cauza ca se transforma in nitriti, fie prin fierbere, fie in organism, iar nitritii afecteaza hemoglobina si metabolismul.
Sursele nitratilor din apa
Azotul, care mai este numit si nitrogen, este cel mai raspandit nutrient din productia agricola. Substanta folosita in ingrasaminte se numeste nitrat, iar ploile si irigatiile intensive pot purta nitratul sub nivelulu radacinilor si in cele din urma, in panza freatica. Pe langa ingrasaminte, o alta sursa a nitratului din sol este reprezentata de bacteriile care transforma azotul din organismele in descompunere in nitrat.
Impactul nitratilor si nitritilor asupra sanatatii
Nitratii din apa de put nu pot fi depistati prin culoarea, gustul sau mirosul apei. Cei mai vulnerabili la efectele nitratilor sunt femeile gravide si sugarii, deci este benefic pentru ei ca apa de put din locatie sa fie testata.
– Prin fierbere si prin contactul cu microflora bacteriana din stomac, nitratii din apa se transforma in nitriti, iar acestia sunt un pericol pentru sanatate. Nitritii interactioneaza cu hemoglobina pentru a forma methemoglobina, care nu mai transporta oxigen. Acesta este un lucru foarte grav deoarece sangele nu va mai transporta suficient oxigen celulelor. Sugarii sunt cei mai expusi acestei afectiuni pentru ca nu au aceeasi microflora in stomac pe care o au adultii.
– Instalarea afectiunii numite methemoglobinemie provoaca albastrirea pielii si a venelor din cauza lipsei de oxigen si de aceea, se mai numeste si boala albastra cand apare la sugari.
– Neoxigenarea suficienta ii poate afecta si pe feti, iar in cazul lor, se poate intampla ca un organ sa nu se dezvolte suficient, din cauza neoxigenarii suficiente a tesuturilor.
– Metabolismul mamei si cel al fatului pot fi dereglate de nitrati, in sensul ca iodul nu mai este metabolizat corect, ceea ce afecteaza negativ glanda tiroida si duce la dezechilibre.
– Intr-unele situatii, nitratii si nitritii pot produce nitrozamine, care sunt cancerigene.
Eliminarea nitratilor din apa
Apa contaminata cu nitrati poate fi tratata in doua moduri: fie prin osmoza inversa, fie printr-un sistem dedicat, numit denitrificator, care elimina nitratii prin schimbul de ioni realizat de o rasina speciala.
Sistemul de osmoza inversa se bazeaza pe o membrana speciala, prin care apa trece si care retine impuritatile datorita finetii de filtrare extrem de mari: 0,001 microni. Nitratii sunt tratati cu succes in proportie de 85-95%, in functie de temperatura apei si de valoarea presiunii la care aceasta este supusa. Un benefciu foarte important pe care il au sistemele de osmoza inversa consta in faptul ca mai elimina si sarurile, sedimentele, clorul, s.a.
Puteti gasi un sistem de osmoza inversa, precum si mai multe informatii aici:
La fel cum rasina pentru dedurizare retine duritatea din apa, asa si rasina pentru denitrificare retine ionii de nitrat si pe cei de sulfat. Ei sunt inlocuiti cu ioni de clorura. Sistemul se regenereaza automat printr-o spalare cu sare si apa, dupa care mediul filtrant poate retine din nou contaminantii.