Apa alcalină ionizată ajută la gătit prin faptul că face mâncarea mai gustoasă dar și mai sănătoasă în același timp.
Ce este apa alcalină ionizată
Apa alcalina ionizată a câștigat mult în popularitate după ce au fost descoperite beneficiile pe care le aduce sănătății. Pentru a pune în context termenul de „alcalinitate”, acesta se referă la valorile mai mari de 7 pe scara pH-ului. 14 este valoarea pentru maximul de alcalinitate, iar 0 este valoarea pentru maximul de aciditate, 7 fiind o valoare neutră.
Deși pH-ul apei poate fi crescut prin adăugarea unor substanțe alcaline, precum bicacarbonatul de sodiu, această procedură nu face ca apa să fie benefică sănătății. În schimb, pH-ul apei trebuie crescut prin ionizare, proces realizat printr-un sistem special care poate fi procurat pentru uzul casnic.
Prin electroliză, o parte din moleculele de apă sunt separate în ioni negativi, de hidroxil (OH-) și ioni pozitivi, de hidrogen (H+). Apa rămasă este îmbogățită cu acești ioni, iar o cantitate mai mare de OH- determină alcalinitatea apei, în timp ce o cantitate mai mare de H+ o face să fie acidă. Apa acidă părăsește sistemul pinrtr-o scurgere separată.
Beneficii pentru gătit
Consumată direct, apa alcalina ionizată este foarte benefică pentru organism, însă, este de ajutor și la gătit. Mâncarea va fi mai sănătoasă și mai gustoasă dar chiar și fierberea va dura mai puțin timp.
– Timpul de fierbere poate scădea cu până la 20-30%, iar acest lucru se datorează concentrației mărite de oxigen. La un pH de 8, concentrația de oxigen din apa ionizată este de 10 ori mai mare decât cea din apa cu pH neutru. La un pH de 9, apa ionizată are de 100 de ori mai mult oxigen decât apa cu pH neutru. Apa atinge temperatura de fierbere mai repede cu cât are o concentrație mai mare de oxigen.
– Orezul gătit cu apă alcalina ionizată va avea o textură mai plăcută și o aromă mai bogată. El trebuie lăsat mai întâi la înmuiat timp de 30-40 min și apoi fiert în aceeași apă.
– Apa ionizată simplifică mult spălarea vaselor cu multă grăsime. Efectul ei degresant provine din interacțiunea ionilor de hidroxil care interacționează cu substanțele complexe, precum grăsimea și le descompun.
– Legumele fierte cu apă ionizată vor avea un gust mai puțin amar și își vor păstra vii culorile naturale.
– Mâncărurile vor avea în general o aromă mai intensă, iar astfel, nu va fi necesar să folosim la fel de multă sare. Acest aspect este important pentru cei care pot consuma doar o cantitate limitată de sare din motive de sănătate.
– Apa alcalina ionizată cu un pH în valoare de 10 poate înlătura pesticidele rămase pe cojile fructelor/legumelor. Pesticidele sunt reținute de substanțe uleioase și acestea din urmă sunt înlăturate deoarece apa ionizată este degresantă, așa cum am văzut.