Variază în funcție mai mulți factori, printre care regiunea și adâncimea unui puț. În acest articol vom vedea ce este și cum ne afectează apa dură.
Despre duritate
Duritatea apei se referă la cantitatea de calcar, adică de săruri de calciu și magneziu, pe care aceasta o conține. Apa care ajunge să fie consumată de noi nu este, în principiu, în forma ei pură deoarece colectează impurități în timpul circuitului său în natură. După formarea precipitațiilor, apa ajunge fie în subteran, fie în ape curgătoare. În aceste medii, apa poate intra în contact cu roci calcaroase și în acest fel, va colecta săruri de calciu și magneziu.
Unitățile de măsură ale durității apei sunt gradele franceze și gradele germane:
Problemele asociate cu apa dură
– Dacă duritatea apei atinge un nivel ridicat, ea devine dăunătoare instalațiilor și obiectelor de uz casnic. „Piatra” care se formează pe robineți, pe veselă sau pe cabina de duș este, de fapt, calcar și este principala problemă estetică provocată de apa dură.
– Țevile își pot reduce diametrul din cauza depunerilor de calcar și se pot chiar înfunda în timp.
– Hainele spălate cu apă dură devin mai aspre și își pierd culorile.
– Centrala termică încălzește apa cu ajutorul unei rezistențe și această piesă este deosebit de vulnerabilă depunerilor de calcar deoarece calcarul se depune de până la 10 ori mai repede la temepraturi ridicate. Calcarul izolează căldura și astfel, rezistența va trebui să se încingă mai tare pentru a putea încălzi apa și nu se poate realiza asta, decât cu un consum mai mare de energie.
– Atât spălatul manual, cât și cel automat, sunt îngreunate de duritatea apei deoarece va fi necesară o cantitate mai mare de detergent.
– Până și spălatul corporal este îngreunat din cauza unui film invizibil care se formează pe piele și îngreunează îndepărtarea de praf sau de bacterii.
– Dacă organismul asimilează calciul și magneziul într-un anumit fel, unele persoane pot dezvolta probleme de sănătate din cauza apei dure. Dacă două persoane consumă aceeași apă dură, se poate întâmpla ca doar la una dintre ele să apară probleme.
– Cele mai comune probleme sunt pietrele la rinichi și depunerile la capetele oaselor.
Tratarea apei dure
Dedurizatorul este sistemul folosit pentru tratarea apei dure și acționează pe baza unui mediu filtrant numit rășină cationică (schimbătoare de ioni). Această rășină reține ionii de calciu și de magneziu și se regenerază prin spălări automate cu saramură. Un calculator este cel care determină când este necesară spălarea. La alegerea unui dedurizator, trebuie să se ia în calcul duritatea apei și volumul zilnic necesar.