Purificarea Apei cu Osmoza Inversa
Denumirea de osmoză inversa vine de la termenul de presiune osmotica. Aceasta se manifesta ca urmare a procesului natural care apare în momentul în care avem 2 solutii de concentratii diferite separate de o membrană semipermeabilă. Are loc un schimb de molecule dinspre solutia cu o concentratie mai mica (cu mai puține substante dizolvate în el) spre cea cu o concentratie mai mare. Osmoza inversa implica trecerea apei cu o concentratie mai mare prin porii membranei semipermeabile prin care substantele dizolvate nu pot trece. Porii membranei sunt atat de mici incat se intampla extrem de rar ca prin ei sa treaca molecule mai mari decat cele de apa.
Principalele substante care sunt reduse sunt nitratii, sarurile, particulele in suspensie, amoniul, plumbul, cuprul sau fluorurile, s.a. Datorita finetii foarte mari de filtrare, fiecare substanta nociva in parte este eliminata in proportie de pana la 97%.
Sistemele de Osmoza inversa va vor aduce un plus de confort si siguranta caminului dvs. Osmoza inversa a fost folosita foarte mult in industrie dar datorita calitatii exceptionale a apei produsa, a fiabilitatii si a costurilor de exploatare au inceput sa fie folosite si in case si birouri. Constructia sistemului este una foarte simpla si ocupa un spatiu limitat sub chiuveta.
Purificator prin Osmoza Inversa cu 6 Trepte EWRO 50 cu pompa de presiune
Purificator prin Osmoza inversa rezidentiala
Un sistem rezidential de purificare este solutia ideala pentru asigurarea apei curate pentru hidratare, pentru gatit si pentru prepararea cafelei si a ceaiului. Sistemul incape foarte usor in spatiul de sub chiuveta.
Acesta contine:
- pre-filtrare mecanica
- element cu membrana pentru osmoza inversa
- post-filtrare cu carbune activ
- vas de stoc apa tratata si robinet chiuveta
- elemente de conectare la reteaua de apa proprie
Cele mai comune probleme ale apei sunt NITRATII, CLORUL, MANGANUL, RUGINA si CALCARUL, iar acest purificator reduce considerabil concentratiile acestora
Beneficii:
- Apa purificata pentru consum
- Gust sesizabil mai bun al apei, cafelei si ceaiului
- Nu vor mai fi necesare abonamente lunare costisitoare
- Nu veti mai avea grija rezervelor de apa
- Nu va veti mai consuma timpul prin aprovizionarea cu apa de la magazin
- Bidoanele si sticlele goale nu vor mai tine spatiu ocupat
- Se poate intretine si de un nespecialist
- Intretinerea periodica presupune doar inlocuirea cartuselor, un proces simplu
- Este cea mai ecologica solutie - nu veti mai arunca deseuri de plastic
- Spre deosebire de ambalajele de plastic, purificatorul nu contamineaza apa cu substante toxice, provenind din plastic
- Pretul consumabilelor este mai mic decat cel al apei imbuteliate
Afectiuni posibile asociate cu diversi contaminanti
- CLOR: poate forma produsi secundari in apa care sunt asociati cu unele tipuri de cancere si cu malformatii produse in timpul sarcinii.
- NITRATI: sunt considerati periculosi in special pentru sugari si pentru gravide. De asemenea poate provoaca boala albastra sugarilor, subdezvoltarea unor organe la copii si dereglari ale metabolismului mamei.
- RUGINA: poate provoca tulburari si afectiuni gastrice.
- CALCAR: poate provoca pietre renale si pietre la vezica biliara
- BACTERII: poate provoca probleme la aparatul digestiv, giardioza, infectii urinare, s.a.
- MANGAN: poate provoca Alzheimer
- PLUMB: poate conduce la boli neurlogice in randul copiiilor si la hipertensiune in randul adultilor
Sistem de Osmoza Inversa cu 6 trepte:
- Etapa 1: Pentru impuritatile de pana in 5 microni (nisip, rugina), apa trece mai intai prin filtrul de sedimente de 5 microni.
- Etapa 2: Apa intra apoi in contact cu filtrul cu carbune activ, care inlatura clorul din apa si elimina gustul neplacut, culoarea si mirosul. Membrana de osmoza trebuie protejata de clor.
- Etapa 3:Filtrul de sedimente de 1 micron are o finete de filtrare si mai mare decat cel din Etapa 1
- Etapa 4: Membrana Osmozasemipermeabila are finetea de filtrare de 0,001 microni si este, desigur, cel mai important element al sistemului
- Etapa 5: Cartus in line cu carbune activ, elimina substantele volatile si gazele
- Etapa 6: Cartus in line de remineralizare - membrana semipermeabila elimina si sarurile minerale benefice preum calciul si magneziul si de aceea, este necesar ca aceste substante sa fie reintroduse in apa in ultima etapa
Aceasta tehnologie de varf poate ajunge in casa dumneavoastra, spre beneficiul intregii familii la un pret foarte convenabil.
EXEMPLU DE MONTAJ SISTEM OSMOZA INVERSA - UZ CASNIC
Osmoza inversa semi-industriala EWRO 400
Sistemul de osmoza inversa este proiectat pentru a fi foarte convenabil, datorita constructiei simple si a spatiului limitat pe care il ocupa. Este gandit in special pentru apa de baut, dar si pentru purificarea apei folosite la gatit, la prepararea ceaiului si a cafelei. Un loc ideal pentru sistem este sub chiuveta.
Sistemul este alcatuit din:
- pre-filtrare mecanica
- element cu membrana osmotica
- post-filtrare cu carbune activ
- vas de stocare a apei tratate si un robinet special ce poate fi montat pe chiuveta
- elemente de conectare la reteaua de apa proprie
Estimativ, membrana osmotica rezista pentru perioada necesara producerii a cca. 8000 litri de apa plata. Un cartus de pre-filtrare are perioada medie de folosire de cca. 6 luni. Aceste perioade de exploatare depind si de calitatea apei brute (se gasesc detalii pe aceasta tema in fisa tehnica).
Contaminantii care se vor reduce din apa sunt: gust neplacut si miros, turbiditate arseniu, aluminiu, bariu, microorganisme, bromuri, cadmiu, zinc, crom (Cr3+/Cr6+), plumb, cupru, tanin, nitrati, nitriti, clor liber, sulfati, radiu, sodiu, seleniu, magneziu, amoniu, cloruri, bicarbonati, etc.
- PRE-FILTRUL are functia de a retine sedimentele si de a elimina clorul prin intermediul carbunelui activ.
- MEMBRANA osmotica elimina sarurile dizolvate si materiile organice. Apa este impinsa prin membrana datorita presiunii generate de circularea ei prin retea. Contaminantii ajung apoi la canalizare.
- Dupa tratare, apa este stocata intr-un REZERVOR PRESURIZAT. Exista un robinet care comunica cu acest rezervor.
- Pentru a elimina orice posibili contaminanti ramasi, apa trece printr-un POST-FILTRU inainte de ajunge la utilizator.
- In cazul in care rezervorul de stoc este plin, sau nu mai este apa de consum, VANA DE CONTROL intervine automat pentru a opri productia. In acest fel, protejeaza membrana si prelungeste durata ei de viata. Nu au loc nici curgeri.
DATE TEHNICE
- Capacitate de productie: 400gpd - 60 l /h ± 5%
- Presiune apa alimentare min-max 1.5 - 7 bar
- Limite Temperatura apa 5 - 35 grade Celsius
- Rejectie min-max - 90 - 99%
Se va folosi doar apa microbiologic sigura- fara bacterii !
Concentratii maxime admise pentru elementele cimice din apa de alimentare :
1 | pH | 6,5-8,5 |
2 | Mineralizare, mg/l | <1500 |
3 | Duritate, mEq/l | <10,0 |
4 | Clor liber, mg/l | <0,5 |
5 | Fier, mg/l | <0,3 |
6 | Mangan, mg/l | <0,1 |
7 | Oxidarea permanganatului, mg O2/l | <5 |
-Pentru mai multe detalii – Departament Vanzari : Click Aici >>
Osmoza inversa semi-industriala EWRO 800
Simplu de folosit si ocupand putin spatiu sub chiuveta, acest tip de sistem este solutia ideala pentru purificarea apei. Pe langa hidratare, el poate fi desigur folosit pentru a produce apa pentru prepararea mancarii, a cafelei si a ceaiului.
Ce contine sistemul:
- pre-filtrare mecanica
- element cu membrana semi-permeabila, speciala pentru osmoza inversa
- post-filtrare cu carbune activ
- vas special pentru apa tratata si o baterie pentru chiuveta
- conector la reteaua de apa proprie
In functie de calitatea apei brute, membrana de osmoza inversa are o durata medie de viata de circa 8000 litri de apa tratata. Cartusul de pre-filtrare rezista circa 6 luni.
Sistemul reduc cu succes din apa urmatorele substante: radiu, tanin, microorganisme, crom (Cr3+/Cr6+), nitriti, sodiu, bromuri, clor liber, plumb, arseniu, amoniu, nitrati, zinc, aluminiu, seleniu, magneziu, gust neplacut si miros, cadmiu, cupru, bicarbonati, sulfati, turbiditate, bariu, cloruri, etc.
- In prima faza, PRE-FILTRUL prin care trece apa retine particulele in suspensie si indeparteaza clorul prin carbunele activ.
- Apa ajunge apoi la MEMBRANA, care datorita finetii de filtrare foarte mari retine sarurile dizolvate si materiile organice. Acestea vor fi purtate apoi spre canalizare.
- POST-FILTRUL are funtia de a asigura ca in apa nu au mai ramas urme de impuritati.
- Functionarea continua a sistemului ar uza membrana osmotica si de aceea, VANA DE CONTROL sisteaza productiade apa automat in momentul in care rezervorul este plin sau nu exista consum. In plus, in acest fel nu au loc nici curgeri inutile la canalizare.
DATE TEHNICE
- Capacitate de productie: 800gpd - 120 l /h ± 5%
- Presiune apa alimentare min-max 1.5 - 7 bar
- Limite Temperatura apa 5 - 35 grade Celsius
- Rejectie min-max - 90 - 99%
Concentratii maxime admise pentru elementele cimice din apa de alimentare :
1 | pH | 6,5-8,5 |
2 | Mineralizare, mg/l | <1500 |
3 | Duritate, mEq/l | <10,0 |
4 | Clor liber, mg/l | <0,5 |
5 | Fier, mg/l | <0,3 |
6 | Mangan, mg/l | <0,1 |
7 | Oxidarea permanganatului, mg O2/l | <5 |
-Pentru mai multe detalii – Departament Vanzari : Click Aici >>
Pentru modele mai mari de Osmoza Inversa Industriala - click aici >>.