Pentru uzul casnic, un sterilizator UV este cea mai eficienta metoda de tratare a microorganismelor din apa, in raport cu costul implicat.

Microorganismele ce pot fi intalnite in apa

Giardia lamblia

Giardia lamblia

Bacteriile si parazitii din apa provin in principal de la materiile fecale de origine animala sau umana. Scurgerile in sursa subterana de apa pot avea ca sursa fermele, fosele septice defecte, sau canalizarea.

In mediile cu mult fier pot fi intalnite bacteriile feruginoase.

Bacteriile pot trai in mod natural in apa netratata, sau in sol si pe plante. In cel de-al doilea caz, bacteriile pot contamina un put din cauza inundatiilor. Contaminarea puturilor este posibila in cazul in care acestea nu dispun de carcase sau capace etansate (in special puturile mai vechi au aceasta problema). Puturile sapate manual, la care este folosita caramida sau piatra, sunt foarte expuse riscului de a fi contaminate de insecte sau rozatoare. Aceste animale vor introduce apoi microorganisme patogene in apa.

Detectarea prezentei microorganismelor

Acesti contaminanti microscopici nu pot fi depistati cu ajutorul simturilor, ci numai pe baza testarii apei.

In ceea ce priveste testarea apei, recomandam pentru puturile de uz privat:

– minim o testare pe an

– o testare oricand se construieste un nou put

– o testare dupa orice reparatie, deoarece bacteriile ar putea patrunde cand sistemul este desfacut

– o testare dupa inundarea putului

Din motive de eficienta, se testeaza doar prezenta bacteriilor coliforme, care, in sine, nu sunt patogene (nu provoaca boli), decat cu unele exceptii. In schimb, coliformele sunt indicatori ai altor bacterii, periculoase, care reactioneaza la tratarea apei intr-un mod asemanator cu coliformele. Astfel, pornind de la numarul de coliforme din apa, se poate estima numarul bacteriilor patogene.

Efectele asupra sanatatii

Fiecare microorganism este periculos in felul lui:

– Cryptosporidium – este responsabil pentru diaree, stari de voma si crampe

– Giardia lamblia – duce la giardioza, ale carei simptome sunt diareea, crampele, greata si pierderea poftei de mancare

– Legionella – boala asociata se numeste legioneloza, care poate duce la o forma severa de pneumonie

– Escherichia coli – unele tipuri ale acestei bacterii sunt responsabile pentru diaree, crampe si stari de voma

– Enterococi – pot duce la infectii ale tractului urinar si la endocardita

– Pseudomonas Aeruginosa – poate duce la infectii periculoase ale tractului urinar sau la pneumonie.

Sterilizatoarele cu ultraviolete (UV)

Pentru uzul casnic, un sterilizator UV este cea mai eficienta metoda de tratare a microorganismelor din apa, in raport cu costul implicat. Razele ultraviolete sunt comune in mediul inconjurator si in cadrul sistemului, actioneaza impotriva microorganismelor fara sa le omoare direct. In schimb, razele distrug ADN-ul microorganismelor si le elimina astfel, capacitatea de a se reproduce. Dupa ce nu se mai pot reproduce, ele nu mai prezinta niciun fel de pericol asupra sanatatii. Ele mor dupa doar cateva ore, deoarece acesta este ciclul lor de viata.

Un sterilizator UV trebuie montat dupa dedurizator (nu poate fi folosita fara dedurizator, decat daca apa nu are duritate), dar inainte de orice ramificatie a tevilor, pentru a putea trata toata apa din locuinta.

Sterilizator UV

Sterilizator UV

Lampa sistemului ar trebui schimbata o data la un an, deoarece aceasta este perioada medie de functionare, iar razele UV nu se vad cu ochiul liber. Nu se poate determina cu ochiul liber daca lampa mai este eficienta.

– Lampile UV trateaza cu succes microorganismele amintite mai sus in 99,99% din cazuri.

– Sistemul nu trebuie alimentat decat cu energie electrica si nu va consuma excesiv de mult, deoarece puterea nu depaseste, de obicei, 60W.

– Sterilizatoarele au un avantaj moajor fata de alternative: nu introduc chimicale in apa (cum ar fi clorul) si astfel, nu exista efecte secundare periculoase.

– Pentru ca apa sa pate fi tratata de un sterilizator este necesara montarea unui filtru de sedimente inainte. Acest retine particulele in suspensie care ar adaposti practic microorganismele de razele UV.

Daca apa contine sedimente si/sau este dura (de obicei, apa de put prezinta ambele probleme), pe instalatie trebuiesc montate un filtru de sedimente si un dedurizator.

Contact
Telefon
WhatsApp